mensen

iedereen is gek, behalve jij

De vrouwelijke narcist

Posted by mensen op 21-01-2007

Is er verschil in gedrag tussen mannelijke narcisten en vrouwelijke narcisten?

Op haar site „Dr. Irene’s verbal abuse (site)!” heeft Ph.D. Irene Matiatos een artikel over vrouwelijke narcisten geschreven.

In dit artikel beschrijft ze „Dana”, een bijzonder mooie, 23 jaar jonge vrouw. Het lijkt alsof ze toverkracht heeft want alle mannen zijn onder de indruk van haar en ze doen alles voor haar. En zij is aardig tegen iedereen die ze kan laten werken.

De meeste narcistische kenmerken zijn gelijk bij mannen en bij vrouwen, maar in dit artikel worden enkele kenmerken speciaal over vrouwen uitgelicht.

Een paar quotes uit bovengenoemd artikel:

Few Real Friends

Other than a childhood best friend with virtually non-existent self esteem, there are no friends. There are acquaintances and those who share her environment as well as the many men who surrounded her – all of whom she refers to as “friends,” but there really are no friends.

De bijzonderheid is dat de narcistische vrouw veel mannelijke vrienden heeft. Van jongens die geen interesse in haar hebben zegt ze: „hij moet wel een homo zijn”.

Ook Sam Vaknin heeft het over de „echte vrienden” van de narcist: hij heeft het er over dat het lijkt te gaan over mensen die uitgezocht zijn op hun manipuleerbaarheid.

The Devil in Disguise

Geeft weer dat Dana geen slechte bedoelingen heeft, maar eerder een soort oerdrift voelt om „slecht” te zijn.

When reality occasionally hits her and she is confronted with her condescending acts, she becomes upset with herself, often in tears.

Als ze huilt – omdat ze zich realiseert wat ze gedaan heeft – wil ze niet zeggen waarom: ze verzint een leugen.

In a Nutshell

Should an admirer truly believe in her specialness and try too hard to win her, they are treated with contempt instead of charity. These people represent that which she despises: only the weak and common permit themselves to be demeaned.

Vanaf het moment dat je haar zegt dat je op haar valt, ben je uit de gratie. Hoe kort of lang ze daar ook op moest wachten. En als je laat zien dat je echt van haar houdt, kan je het helemaal vergeten.

Het is alsof ze weet dat jij verliefd geworden bent op een mock-up, de enige manier om te voorkomen dat jij nu alles ontdekt is: „vluchten”.

Tot slot drie beweringen uit dit artikel over (jonge) narcistische vrouwen:

 • cannot be trusted;
 • extremely manipulative;
 • absolutely no concern for others apart from those who are in a position to provide her with narcissistic supplies.

Sam Vaknin 

Ook Sam Vaknin heeft een artikel over vrouwelijke narcisten geschreven voor de site van Irene Matiatos.

Volgens Sam gebruikt de vrouwelijke narcist vaak het lichaam: hun fysieke charmes, hun sexualiteit, hun sociaal en cultureel gedefinieerde „vrouwelijkheid”. 

Een narcistische vrouw kan aan behoefte voldoen in een traditionele rol, bijvoorbeeld als „de vrouw van”. Om deze reden zijn narcisten vaak chauvinistisch conservatief. Ze luisteren als de besten naar hun omgeving; omdat ze er van afhankelijk zijn.

Ook als ze gestraft willen worden en in de rol van een „bad girl” of „bad boy” kruipen kiezen ze voor een traditionele karikatuur: zij maakt van zichzelf een publieke vrouw, hij een crimineel.

Volgens Sam zijn er meer mannen dan vrouwen die last hebben van narcisme, maar reageren vrouwen beter op behandeling.

Links

Advertentie

18 Reacties naar “De vrouwelijke narcist”

 1. jonathan said

  Sam zou beter zijn huiswerk moeten doen, vrouwelijke narcisten zijn verreweg in de meerderheid tov mannen. Een van de redenen dat de indruk bestaat dat er meer mannelijke narcisten zijn is dat vrouwelijke narcisten geslepener en heimelijker zijn dan hun mannelijke tegenpolen, je herkent ze veel minder snel dan mannelijke narcisten.

 2. Peter said

  Het wordt eens tijd dat mannen hun ogen openen en dat de media eerlijker worden, want er zijn veel meer vrouwelijke narcisten dan er wordt aangenomen. Ik weet sinds 4 jaar dat mijn vrouw een doorgeslagen narcist is, terwijl ik al 23 jaar met haar samenwoon.
  De laatste jaren ben ik erachter gekomen dat zij vreemdgaat, terwijl ze thuis al jaren als een non in ons huwelijk leefde. Ik wilde wat meer spanning en op een eerlijke manier met haar naar parenclubs. Zij zei dat ze daarvan niet hield om met andere mannen seksueel actief te zijn. Thuis was ze dit echter ook niet. Toen kwam ik erachter dat ze stiekem vreemd ging met meerdere mannen, en masochisme met hen bedreef, terwijl ze altijd verkondigde dat ze niet van gewelddadige mannen hield ! Haar minnaars waren gewoon narcisten van de ergste soort, door wie zij zich gewillig liet vernederen ! Narcisten zijn geweldige acteurs en de vrouwelijke narcist nog veel meer dan de mannelijke !!!!

 3. arti said

  mensen lief, waarom al deze leed ondergaan!!!!!Het is beter alleen, dan met slecht gezelschap.
  Sorry Frans, maar ik zie niets liefs in je vriendin.
  Wens je nog het beste!!!!

 4. Adrian said

  Quote: mensen lief, waarom al deze leed ondergaan!!!!!Het is beter alleen, dan met slecht gezelschap.
  Sorry Frans, maar ik zie niets liefs in je vriendin.

  Het is bijzonder moeilijk loskomen van een narcistische vrouw, heb nu bijna 1,5 jaar een ”relatie” met een naar ik aanvankelijk dacht egoistische 47 jarige vrouw. De wens en hoop dat je liefde voor haar door haar ooit beantwoord zal gaan worden laat je extra je best doen voor dit soort vrouwen, waardoor je uiteindelijk jezelf verliest.

 5. johan said

  ik zag zoveel maar net telkens niet genoeg . praten en doen is moeilijk voor ze . ze willen dat je ze ophemel . ze geven het zelf aan , liegen zijn ze redelijk goed , maar veel redelijke leugens , zijn gewoon leugens , twijfel niet aan je zelf als je er een keer naast zit dan hebben ze pech , geen sorrys doen hun ook niet ! alleen in begin ,
  ze nemen een rol aan die bij jou past , maar je voel dat er iets niet klop , geloof jezelf , je word verneukt op alle fronten , kies voor een leven … en verlaat hun , anders doen ze het op hun manier , en dan ben je de pineut , geef niet meer dan nodig is en bescherm wat je zelf nodig heb …….. ze zijn echt fuckt op . ps maar iedereen is er bij betroken . en mag hem of haar , geloof me trek ze uit je familie ze kreupen met aardig doen in hun kop en hart , om toch hoe dan ook later weg te gaan en dan op een andere stijl van leven te kiezen

 6. Richard said

  Red jezelf maar eens van een narcist. Vluchten? Ben ik mee eens. Maar, hoe kun je vluchten als je toch wel een beetje van zo iemand houdt of denkt te houden? Heb vaak geprobeerd om te vluchten maar ter vergeefs niet gelukt. Een narcist is een manipulist en weet jou op een of andere manier precies op de goede plek te raken. Ze weet je zwakheden. Bij mij was dat angst dat ze bijv na de eerste week alleen, iemand anders zou uitnodigen. Onthoud goed dat narcisten geen enkel gevoel voor anderen hebben. Hun staan op de eerste plaats en hun willen zich zeker niet ellendig voelen. Ze hebben er werkelijk lak aan hoe jij je voelt. Dus vreemdgaan is geen probleem voor deze mensen. Chantage, manipulatie en beschuldigingen binnen een relatie zijn symptonen waar je dagelijks mee te maken hebt. Ik ben er achter gekomen dat ik met een narcist ga door symptonen op te zoeken op het internet. Ik tikte in Google “Ik kan niks goed doen” en stuite al snel op narcisme. Ik bekeek de symptonen hiervan en schrok. Bij alle 40 kenmerken of symptonen kon ik een voorbeeld of situatie van haar plaatsen. Denk er om, narcisten weten wel dat er iets niet klopt met hun. Zodra jij ze er mee gaat confronteren, exploderen ze van woede. Het mooiste is dat ze gaan beweren dat er iets aan jou niet klopt. Dat jij je moet laten nakijken. Minder mooi is dat ze de mensen in hun omgeving doen geloven dat er iets aan jou mankeert. Denk er om, narcisten zijn acteurs. Tegen anderen doen ze net alsof dat alles heel goed met ze gaat, en dat ze zo gelukkig zijn. Altijd overdreven aandacht trekken, altijd op de voorgrond. Uiterlijk staat op nummer 1. Ook al hebben ze geen geld en lopen ze 4 maanden achter met hun rekeningen te betalen, toch moeten ze nieuwe kleren kopen om er goed uit te zien. Maar als je dan weer alleen bent met ze, veranderen deze mensen in duivels. Alles wat je zegt is niet goed. Alles wat je doet is niet goed. Alles wat je graag wilt gaan doen, het is niet goed. Waarom niet, omdat ze er niks aan hebben, ze zijn er niet bij betrokken dus kraken ze het af. Het liefst willen ze dat je geen vrienden hebt en geen hobbies zodat jij alleen maar thuis op de bank kan gaan zitten. Want denk erom, een narcist wil of kan niet alleen zijn! Als jij ergens anders bent wordt je dood gegooid met berichten. Alleen omdat ze het niet kunnen hebben dat jij niet thuis bent. De berichten tonen vaak wantrouw, terwijl ze zelf niet te vertrouwen zijn. Maar als ze zelf een afspraak hebben met een vriendin of misschien wel iemand die haar aandacht geeft (je weet maar nooit) dan hoor je ze niet meer. Wat?? Als ze ’s avonds een afspraak hebben zijn ze daar de hele dag al mee bezig, dan hoor je ze de hele dag niet meer. Ik heb wel geleerd, vertel een narcist bijna niets, of beter nog, vertel haar helemaal niets. Alles wat je vertelt wordt tegen je gebruikt.

  Van alles wat de narcist heeft foutgedaan bijv. (of zeg maar feiten): Vreemdgaan (4 of 5x nog maar), leugens, achterhouden van waar ze is of wat ze gaat doen hoor je helemaal niets! Sterker nog je mag er niet eens meer over beginnen. Dan wordt er gezegd je moet geen oude koeien uit de sloot halen. De dingen die jij fout hebt gedaan (in haar ogen dan) wordt je totaal mee de grond in geboord. Waarom pik ik dat? Als je hier tegen in gaat, wordt het van kwaad naar erger. Er worden met dingen gedreigd en de sfeer wordt agressiever. Uiteindelijk moet je weglopen voordat het uit de hand loopt en uiteindelijk ben jij de enige met een kut gevoel (omdat de narcist geen gevoelens heeft en zal volgens haar dan ook NOOIT schuldig zijn).

  Op een dag zal ik hier van afkomen, en zal ik terug kijken naar een grijze periode in mn leven. Ook al weet ik dat wanneer je denkt dat je er van af bent, zo’n iemand nog even een laatste schop kan nageven omdat ze waarschijnlijk beseffen dat je niet meer terug komt.

  Ik zou me afvragen dat hoe en waarom heb ik dit zolang vol kunnen houden (glimlachend)??? Alles zal vanaf dan beter worden…

  • ma. said

   hoi richard,
   Voor een narcistische vrouw ben je inwisselbaar.
   Ze houdt je onder haar controle ten koste van jouw.
   Zachtaardige mensen worden gebruikt en uitgezocht op hun zachtaardigheid.\
   Het goede nieuws voor je is dat de meeste vrouwen op zoek zijn naar een man waarmee ze kunnen praten.

 7. Albert said

  Waar narcisten niet tegen kunnen, dat je ze confronteerd met hun eigen tekort komingen.
  Dus een spiegel voor houden, en vooral je poot stijf houden hoe moeilijk dit ook is soms, omdat ze inspelen op je gevoel.
  Met een beetje geluk druipen ze dan vanzelf af, omdat ze voelen dat je boven hem of haar staat.

 8. Jo said

  Dank voor wat jullie schreven.
  Ik twijfel of ze narcist is, ik droomde dat ik het haar vroeg, zei ze Ja. Eerder had ze gezegd dat haar ouders en exman narcist waren, dus dacht ik dat zij het dan niet is. Ik vond haar alleen extreem egocentrisch. Ik heb afstand genomen maar verlang vaak nog enorm naar haar.

 9. Jo said

  Ze kan nauwelijks iets geven en ze is erg gestrest. Workaholic. Ik vond het heerlijk om haar veel te geven, ik was erg sterk. Ze geniet er van tot het moment dat ik een keer ergens mee zit of een behoefte heb. Dan barst de woede los, of kille afstand. Maar ik kan niet zonder haar. Ik denk dat er nooit meer iemand anders komt die dicht bij me wil zijn. Ik kijk recht in een zwart gat van eenzaamheid.

 10. Anoniem said

  Schokkend, hoe deze verhalen allemaal overeen komen met het mijne. Ik ben weduwnaar en heb twee kinderen. Mijn nieuwe vriendin bleek narcistisch te zijn. Aan het begin kon alles, gaf ze me alles, was ze attent, hartelijk, leuk voor de kinderen en poeslief. Dat duurde drie maanden. Daarna begon het getreiter, afstandelijkheid, leegzuigen, constant storen met berichten, zelf alle mogelijke vrijheden wensen en mij controleren en zoveel mogelijk verbieden. Na ruim drie jaar heb ik alle moed bij elkaar geraapt en met dagelijkse steun van een psycholoog en bijna iedereen die ik ken, lukt het me om aftsand van haar te nemen. Vier keer eerder had ik de relatie verbroken en evenzoveel keren wist ze me met al haar trucs weer terug te krijgen. Een narcistische vrouw is een zeer ernstige bedreiging!!

  • Jo said

   Ik ben al meer dan drie maanden zonder haar!!! Ai wat was het ongelofelijk moeilijk om afstand te nemen. Ik kijk terug met gruwel, hoe ze me kwetste en hoe weinig ze bijdroeg aan mijn leven. En ik haar maar helpen en klaarstaan. Zo ongelijk en dan toch steeds weer veroordelende boosheid. Maar steeds gebeurt het ook weer dat ik weer naar haar verlang, soms sterk verlang. Fijn was het samen met de kinderen – dat kan ze wel, dus zal ze wel geen pure narcist zijn. En als ik iets persoonlijks naar voren mag brengen: ik mis de sex….nog nooit zoveel seks gehad, 1 of 2 en soms 3 keer per dag. Maar ook op dat gebied was ze wel egocentrisch en een soort automatisch, met standaarddingen heel erg op klaarkomen gericht. Ik ‘dacht’ dat ik schade zou oplopen door geen seks te hebben – ik wil voorlopig geen relatie en seks zonder relatie heb ik geen zin in. Maar het valt wel mee, voelt wel een beetje onwennig. Sterker is dat ik voor het eerst van m’n leven me niet op partnerschap richt, da’s heel nieuw en goed.
   Laatst had ik haar aan de telefoon en ze vroeg hoe het nou echt was met me. Ik zei dat ik bang was om dat te zeggen. Ik voelde angst, was me er van bewust, en ik zei het ook tegen haar. In plaats van er over heen te lopen en te vrijen of te kletsen. Goede stap! Maar ik kan me nog steeds moeilijk voorstellen dat ik haar helemaal los laat. Verbaasd hoe diep het gaat. Misschien komt dat door 2 jaar lang heel veel vrijen, dat ik me versmolten met haar voel op een bepaalde manier. Maar qua veilig contact juist niet.

 11. steven said

  Narcisme is enorm lastig te duiden. Maar ook bij mij in de familie zijn er toch mensen waarvan je denkt….Narcisme in relaties is m.i. nog erger. De personen in kwestie lijken zich niet te beseffen dat zij enorme schade berokkenen aan hun partner. Zelf ben ik schrijver over het begrip narcisme. Ik ontvang dan ook dagelijks veel reacties van mensen die hele negatieve ervaringen hebben opgedaan met narcisme op relationeel gebied

 12. Jerome said

  Als een narcist op leeftijd is en nog maar weinig kwa uiterlijk heeft om te pronken, zijn haar kaarten uitgespeeld.
  Oude mensen sieren zichzelf vaak met een mooi innerlijk, wat het totale uiterse is van een narcist.

  ”They can run, but they cant hide’

 13. Jaap said

  Ik denk dat mijn vriendin een narcist is zij beloofd altijd wij gaan wat eten wat wandelen of kom mij vroeg halen van mijn werk, maar zoals vandaag sta ik half drie voor de deur en zij zegt “ik heb een klant van een uur!” zij doet massage en acupunctuur, zij heeft voor het laatst 6 weken terug twee vrije dagen genomen en nu is ze weer aan de gang 7 dagen in de week van 11 tot 10:30 avond, zij zegt altijd ik moet werken! Ze neemt geen enkele moeite om maar een uurtje met mij weg te gaan, maar ze gaat wel 3 uur met haar vriendin aan de wandel en dan is het geen probleem dat een collega haar klanten helpt. Maar met mij is het een drama. Ik hou veel heel veel van die vrouw zij is 38 en ik 51 jaar en ze heeft veel lieve momenten en goede kanten maar ze is verschrikkelijk egoïstisch en doet echt alleen maar wat haar zelf uitkomt en als ik vraag wil een een dagje vrij nemen dan krijg ik te horen nee ik moet werken! Het enige wat ik heel zeker weet is dat zij verder echt heel eerlijk is tegen mij en absoluut geen mannenjager, zij doet haar werk op normale wijze en is mij heel erg trouw daar steek ik mijn handen voor in het vuur! Maar soms zit ik de hele dag met tranen in mijn ogen en komt er helemaal niets uit mijn handen vwb mijn werk ik weet echt niet hoe ik verder moet, ik wil haar niet kwijt, ik hou van haar heel veel……… Als iemand een suggestie heeft, graag ik wil graag weten wat ik kan doen.

  • Anoniem said

   Wegwezen, Jaap! Je wordt er ongelukkig van en dat gaat niet veranderen, ik herhaal: niet. Maar je kunt het ook zo bekijken dat je deze situatie creëert om oude verdrongen pijn te gaan voelen. Na heel veel leed ga je uiteindelijk bij haar weg. Narcisten beseffen niet dat ze de ander kwetsen, of ze hebben er maling aan omdat ze zo bijzonder zijn dat de gewone regels niet voor hen gelden.

 14. Anoniem said

  In bovenstaande reacties lees ik compleet herkenbare zaken. Ik heb zelf een aantal jaren een verhouding gehad met zoals achteraf bleek een verborgen narciste. Ik kan u vertellen dat dit een enorme schok is, waarvoor de slachtoffers vaak heel lang moeten herstellen.

  – edit –
  Vriendelijk verzoek om bij reacties kort en bondig te zijn en bij het onderwerp van de pagina te blijven. Bijvoorbeeld grote lappen tekst en copy-paste van andere sites zullen uit de reacties worden verwijderd.

 15. John said

  Alle verhalen zijn voor mij zo herkenbaar. Ik, 64 jaar ben sinds 4 jaar weduwnaar. Na een mooi huwelijk ontmoette ik na verloop van tijd via een datingsite weer een nieuwe lieve vriendin, dacht ik althans. Het werd een nachtmerrie. Relatie ongeveer negen maanden uiteindelijk gestopt.
  Nu naar ongeveer twee jaar ook via een site weer een andere dame ontmoet. Leek allemaal heel gezellig, eerste drie maanden geweldige berichtjes, geweldige seks. Tweemaal met haar op vakantie geweest. Laatste vakantie met mij verheugde ze zich enorm, bijna kinderlijk op. Ze gaf zich van begin tot eind voor honderd procent. Daarna plots voorbij. Ze was niet verliefd, ook niet geweest. Ik wil ermee zeggen, het is zo moeilijk om deze mensen in het begin te herkennen.
  Uiteindelijk was ik er toch redelijk snel achter, maar ze heeft mij wel beschadigd. Ik wil iedereen een tip geven. Vraag snel of de vrouw verliefd op je is. Als ze er omheen blijft draaien en ze heeft geen belangstelling in jouw leven en ze is niet trots op jou, weg wezen!

Uw reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: