mensen

iedereen is gek, behalve jij

Sam Vaknin

Posted by mensen op 7-01-2007

Wie op internet gaat zoeken naar onderwerpen als „narcisme” en „cluster B persoonlijkheidsstoornis” kan niet om hem heen: Ph. D. Shmuel (Sam) Vaknin is een narcist. Dit is geen belediging: hij is een narcist die dit van zichzelf door heeft en dit in het openbaar toegeeft.

Sam Vaknin beschrijft wat hij zelf dacht en voelde en wat hem gedreven heeft de dingen te doen die hij gedaan heeft in de tijd dat hij niet-bekennend narcist was. Deze informatie is goud waard voor iedereen die in het dagelijks leven omgaat met narcisten.

Persoonlijk

Sam werd geboren in 1961 in Israël, met Marokkaanse Joden als ouders. Momenteel woont hij in Macedonië.

Tijdens een internering realiseerde hij zich hoe zijn karakter als kwaadaardige narcist in elkaar zit en intussen is hij dit al zo’n 10 jaar verder aan het uitwerken. Op zijn website vind je een belangrijk deel van zijn schrijfsels. De website is kenmerkend: je vindt bijvoorbeeld op zo goed als elke pagina een link naar zijn bekendste boek „Malignant Self Love”.

Malicious Narcissist

In zijn beschrijvingen noemt Sam zo’n beetje elke uiting van temperament „narcisme”. Dit is normaal in de Verenigde Staten, waar narcisme pas echt bespreekbaar werd, als een soort volksziekte, ten tijde van de Enron affaire in 2001. Maar Sam gebruikt de woorden „kwaadaardige narcist” (malicious narcissist) meer als eufemisme voor een sociopaat. Maak vooral niet de vergissing te denken dat Sam het specifiek heeft over mensen die lijden aan NPD (Narcissistic Personality Disorder). Een deel van de kritiek die men op Sam heeft, komt van critici die dit inzicht niet hebben.

Sam maakt een onderverdeling tussen cerebrale en somatische narcisten, waarbij de focus van de narcist voornamelijk ligt op zijn hersenen cq op zijn lichaam.

NPA theorie

De „narcistische” agressie die Sam beschrijft zou je kunnen splitsen in een deel Agressie en een deel Narcisme waarmee het zou aansluiten bij de NPA theorie. Een theorie waar Sam een paar keer naar verwijst, maar alleen indirect.

Sam Vaknin heeft uiteindelijk een NPA-test gedaan en op basis van zijn score bleek zijn karakter te zijn: „NA”.

Links

Eén reactie to “Sam Vaknin”

  1. TV-tip said

    TV tip:
    deze week op de digitale TV zender Holland Doc 24 (in Nederland gratis via internet te bekijken) de film „I, Psychopath” (2008) die in z’n geheel over Sam Vaknin gaat.

    Is Sam eigenlijk wel een echte psychopaat?
    En is het verstandig om die vraag te stellen waar hij bij is?

Uw reactie