mensen

iedereen is gek, behalve jij

Projectie

Posted by mensen op 30-11-2006

Wat we „projectie” noemen is wanneer iemand iemand zijn eigen tekortkomingen op een ander „projecteert”:

Het is een afweermechanisme tegen negatieve emoties. Bij projectie wordt een gedachte of gevoel waar iemand zelf geen vrede mee heeft, toegedicht aan iemand anders.

nl.wikipedia.org

Het leuke van projectie is dat de persoon die jou beschuldigt van bepaalde tekortkomingen, die tekortkomingen zèlf heeft, en dan nog veel erger dan jij. Als je het begrip „projectie” niet kent, dan heb je dit vaak op het moment dat je beschuldigd wordt nog niet eens door.

De basis van projectie is dat de mens zijn eigen slechte eigenschappen veel eerder herkent in andere mensen, dan bij zichzelf.

Voorbeelden van projectie:

(in een ruzie)
„jij denkt de hele dag alleen maar aan sex”

Of:

Als je baas aan je vraagt of je te laat op je werk komt omdat je gisterenavond weer teveel alcohol gebruikt hebt (niemand weet nog dat die baas alcohol verslaafde is).

Als een sociopaat zelf last van stress heeft en zich dat openbaart met bijvoorbeeld regelmatige verkoudheid, dan zal de sociopaat jou zeggen, wanneer jij een keer verkouden bent, dat je minder moet stressen.

Een andere veel voorkomende projectie is dat een sociopaat tegen een ander zegt: „je bent een sociopaat”.

Al heel lang geleden is mensen dit opgevallen, waardoor spreekwoorden ontstonden als „wat je zegt ben je zelf”, die precies aangeven waar het bij projectie om gaat.

De theorie werd ontwikkeld door Sigmund Freud. Volgens hem ben je pas volwassen als je jezelf bewust bent van projectie.

Links

Uw reactie